ماشین ملی ترک ها را چقدر جدی بگیریم؟
به گزارش وبلاگ فیسی بوک، از دیشب که نخستین تصاویر رسمی از خودرو ملی و برقی همسایه شمال غربی ما منتشر شده، موجی از تحسین و تمجید و حتی اغراق درباره این خودرو در شبکه های اجتماعی پا گرفته که طبیعی هم هست. حرکت تازه ترک ها آنقدر جالب و البته بلندپروازانه به نظر می رسد که هر بیننده ای را در خاورمیانه به تحسین وادار می کند. خلق چنین خودرویی آن هم در قالب محصولی الکتریکی و با آن کیفیت ظاهری کاری است که از کمتر کشوری در اقلیم خاورمیانه برمی آید و قطعا به افزایش توان صادراتی ترکیه کمک شایانی خواهد کرد . با این حال همه آنچه در نمایش دیشب رجب طیب اردوغان وجود داشت را نباید واقعی دانست. اینجا به شکلی دقیق تر درباره ابعاد پروژه خودرو ملی ترکیه خواهیم پرداخت.
خودروساز ترک هیچ اطلاعاتی درباره مشخصات فنی مدل سدان ارائه نکرده است؛گرچه طرح آن بی شباهت به نسل تازه کیا سراتو نیست! از صنعتگری خصوصی تا صنعت خودرو دولتی
نامش توگ است. مخفف عبارت Türkiyenin Otomobili Giri s im Grubu به معنی خودرو ملی ساخت ترکیه که توسط جمعی از قطعه سازان بومی و بین المللی طی یک کنسرسیوم صنعتی بزرگ تولید شده و از حمایت کامل دولت ترکیه برخوردار است. چیزی که نه تنها یک هدف اقتصادی که یک هدف سیاسی بزرگ برای معمار اقتصاد نوین ترکیه است. بنابراین عجیب نیست که رئیس جمهور ترکیه این خودرو را مصداق بارز تحقق رویای بزرگ ترک ها برای داشتن برند بومی پیشرفته در صنعت خودرو لقب دهد اما آیا می توان تنها به کمک حمایت دولتی به ساخت چنین خودرویی نائل شد؟ طبیعتا نه و اگر ترکیه چنین برنامه ای داشته باشد که تنها با حمایت و یارانه توگ را زنده نگه دارد، قطعا یک دهه بعد چیزی از این برند در صحنه صنعت خودرو باقی نمی ماند. اتفاقا تنها شانس موفقیت احتمالی توگ در بازار خارجی، تکیه بر توان بخش قطعه سازی پیشرفته این کشور است که قبلا در گزارشی به طور کامل به ابعاد آن در همین صفحه پرداختیم. جایی که نه تنها برندهای بومی که 35 برند بزرگ دنیای قطعه سازی را در لیست همکاران خود در درون کشور دارد.
محصولات توگ چقدر می ارزند؟
برند توگ که با پشتیبانی رجب طیب اردوغان، روی صادرات خودروهای برقی به اروپا، چین و آمریکای شمالی تمرکز کرده، شب گذشته از دو محصول در کلاس کراس اوورهای شهری سایز C و نیز سدان های سایز C پرده برداشت. کارخانه توگ قرار است در شهر صنعتی بورسا افتتاح شده و 4300نفر را هم مستقیما مشغول کار کند. خودروهای توگ را پینین فارینا، همان شرکتی که شریک ایران خودرو هم بود طراحی می کند و قطعاتش را مجموعه سازان چندملیتی حاضر در ترکیه می سازند.
معرفی این دو خودرو که بسیاری از رسانه های منتقد اردوغان، آن را به یک نمایش سیاسی- رسانه ای تقلیل دادند، حرکتی هوشمندانه اما توام با اغراق (پروپاگاندا(بود که همه واقعیات را نمی گفت. برای نمونه خودرو قرار است سال 2022 به خط تولید بیاید و این یعنی محصولی که سه سال بعد به دست مصرف کنندگان می رسد از امروز طرحش لو رفته است. از آنجا که طرح این محصولات در حد خودروهای پورشه یا مرسدس نیست و بازه زمانی تولید هم بسیار زیاد است، این مورد حتما به نقطه ضعفی بزرگ در برنامه فروش توگ بدل خواهد شد.
ایراد دیگری که توگ دارد، مسئله هدف گذاری فروش است. دست اندرکاران برند توگ اعلام کرده اند برای فاز نخست درنظر دارند تعداد 175 هزار دستگاه را در هر سال بفروشند که عدد کمی نیست. با توجه به توانایی های کیفی، رقابت خودرو در کلاس محصولات پریمیوم (نیمه لوکس) و ابعاد فنی هم سطح محصولات گران قیمت جگوار، آئودی و ب.ام.و، این خودرو شانس زیادی برای دستیابی به این عدد فروش حداقل در افق کوتاه مدت ندارد. چیزی که برای تسلا هم به سادگی میسر نشد و پس از حدود هشت سال توانست از مرز تولید سالانه 200 هزار دستگاه بگذرد.
فضای داخلی کابین توگ به آخرین تکنولوژی های روز دنیا مجهز است؛ از دوربین و مانیتور که جایگزین آینه های جانبی شده اند تا سیستم خودران خودرو برقی ترک ها چه مشخصاتی دار د؟
توگ با دو خودرو قرار است به بازار بیاید که فقط مشخصات نمونه شاسی بلند افشا شده است. بر مبنای اطلاعاتی که در رسانه های ترک زبان و البته مجله موتور1 آمریکا منتشر شده، شاسی بلند بی نام توگ در نسخه پایه حدود 300 کیلومتر برد، 200 اسب بخار قدرت و شتابی معادل 7.6 ثانیه خواهد داشت. با اینکه قیمتی برای این خودرو اعلام نشده ولی ترک ها می گویند همین خودرو یک نسخه فول آپشن هم دارد که 400 اسب قدرت و 485 کیلومتر برد داشته و ظرف 4.8 ثانیه به سرعت 100 کیلومتر در ساعت می رسد. این خودروساز که طبق برخی شنیده ها از پلتفرم و شاسی و معماری فنی برند چندملیتی کارما سود برده، قصد دارد مستقیما با تسلا، پورشه، آئودی و جگوار در این کلاس فشرده رقابت کند. شاسی بلند کوچک توگ به آخرین تکنولوژی های ارتباطی، رفاهی و ایمنی مجهز است و کابین خوش ساختی دارد گرچه هنوز هیچ بررسی، آزمایش یا تصویر واضحی از عملکرد ایمنی، فنی و کارکردآن منتشر نشده است. باید منتظر ماند و دید سرمایه گذاری 3.7 میلیارد دلاری ترک ها در این صنعت، چه سرانجامی خواهد داشت؟
منبع: دیوار