آیا ملخ واقعا ارزش غذایی و دارویی دارد؟!
به گزارش وبلاگ فیسی بوک، روزنامه شهروند: ملخ خوراکی نخرید! این جمله جالب در تازه ترین اطلاعیه وزارت کشاورزی درباره حمله ملخ ها منتشر شده و به مردم هشدار داده است که ملخ مرده خوراکی نخرند، اما مگر در ایران هم از حشرات استفاده می گردد و بازار دارد؟
محمدحسین عزیزی، رئیس انجمن صنایع غذایی ایران با تأیید وجود بازار فروش حشرات خوراکی در ایران به شهروند می گوید: مصرف حشرات از قدیم در ایران وجود داشته و تنها محدود به ملخ نمی گردد. او در ادامه شرح می دهد: هرمزگان، شهر های جنوب خراسان، استان مرکزی، برازجان و نواحی جنوبی کشور ازجمله نقاطی از ایران هستند که در آن ها سرو بعضی حشرات خوراکی به صورت تفننی و البته نه همه گیر، وجود دارد..
اما جالب است بدانید که براساس گزارش سازمان جهانی خواروبار و کشاورزی فائو نه تنها چیزی حدود 25 درصد جمعیت جهان از حشرات تغذیه می نمایند بلکه این سازمان با اشاره به افزایش جمعیت جهان و گرمایش زمین و همین طور فراوری مالی و به صرفه تر حشرات، پیشنهاد نموده است رستوران های ویژه سرو حشرات در کشور های مختلف راه اندازی و فرهنگ سازی شوند!
مصرف ملخ و جیرجیرک در ایران
بی سابقه ترین حمله ملخ ها در 40 سال گذشته به مزارع جنوب ایران اتفاق افتاده و حالا فائو برای امنیت غذایی ایران ابراز نگرانی نموده است. البته وزارت کشاورزی هم در اطلاعیه تازه ای که منتشر نموده، به مردم هشدار داده است که ملخ های مرده را به عنوان خوراکی نخرند. البته نگرانی وزارت کشاورزی درباره احتمال آلودگی این ملخ ها به سموم کشاورزی باشد.
با این حال عزیزی، رئیس انجمن صنایع غذایی ایران به شهروند می گوید: مصرف ملخ و بعضی انواع حشرات خوراکی در بعضی مناطق ایران دیده شده است.
به عنوان مثال در بیابان های اطراف کرمان ازجمله شهربابک، زیدآباد و سیرجان این موضوع دیده می گردد. ازجمله این حشرات، گونه ای خاص از جیرجیرک ها هستند که هرساله فقط در فصل بهار با آغاز ماه خرداد فراوریمثل می نمایند و در خاتمه این ماه عمرشان به خاتمه می رسد. به گزارش میزان، این حشرات فقط در قسمت های خاصی از بیابان وجود دارند و البته پیداکردن آن ها بسیار سخت است، اما به دلیل فواید دارویی بسیاری که دارند، مردم محلی و عشایری که به اقلیم بیابان ها مسلط هستند، در خردادماه به کسب وکار شکار و فروش جیرجیرک مشغول می شوند؛ به گفته مردم این حشرات گرانبها با طبیعت گرمی که دارند، بسیاری از درد ها ازجمله نفخ و گرفتگی و درد دست وپا و کمر را درمان می نمایند، اما آیا ملخ هم خاصیت دارویی یا غذایی دارد؟
عزیزی با اشاره به این که ملخ به عنوان خوراک اصلی افراد به کار نمی رود، اما به طورکلی حشرات از خاصیت های غذایی بالایی برخوردارند و در این زمینه به شهروند شرح می دهد: در جای جای جهان، استفاده از حشرات به عنوان منبع غنی شده پروتیین، روی و آهن و ویتامین و املاح هستند و با داشتن پتاسیم، کلسیم، منیزیم، روی و آهن و ویتامین B منبع باارزشی به حساب می آیند. به همین جهت بعضی کشور های پیشرفته درحال تحقیق بر این موضوع هستند که بتوانند از حشرات به عنوان جایگزین گوشت استفاده نمایند.
رستوران های ویژه سرو حشرات در جهان
اما شاید برایتان جالب باشد که سازمان جهانی خواروبار و کشاورزی فائو نه تنها تأیید می نماید که بخش قابل توجهی از مردم جهان حشره خوارند بلکه تأکید می نماید با توجه به صرفه مالی و کمبود غذا در آینده نه چندان دور، رستوران های ویژه سرو حشرات در جهان رایج گردد. براساس این گزارش، چیزی حدود 25 درصد مردم جهان یعنی رقمی معادل 2 میلیارد نفر از حشرات در غذاهایشان استفاده می نمایند.
فائو شرح می دهد که تا سال 2050 جمعیت جهان به 11 میلیارد نفر می رسد و این مسأله می تواند بحران غذایی ایجاد کند، زیرا افزایش جمعیت جهان به 11 میلیارد نفر یعنی این که احتیاج به افزایش 70 درصدی فراوری مواد غذایی و سالانه فراوری 200 میلیون تن گوشت بیشتر است.
از سوی دیگر، گرم شدن کره زمین و تغییرات اقلیمی می تواند کشاورزی و فراوری غذا را با چالش روبرو کند. به جز این، پژوهش ها نشان می دهد که حشرات نسبت به منابع پروتیینی مانند گوشت و ماهی به طور میانگین 2برابر پروتیین بیشتر دارند و ارزان تر فراوری می شوند.
درهمین راستا، فائو درگزارش خود اشاره می نماید پرورش جیرجیرک به عنوان یک منبع غذایی هزینه ای 6برابر کمتر از پرورش گاو دارد. علاوه برآن، حشرات گاز های گلخانه ای کمتری فراوری می نمایند و دورریز پرورش آن ها نیز ارگانیک است. درحال حاضر نیز در فرانسه شرکتی مشغول آنالیز پرورش حشرات در مقیاس بزرگ است.
حشرات هنوز بازار خود را پیدا ننموده اند
با این حال رئیس انجمن صنایع غذایی ایران معتقد است: حشرات هنوز بازار خود را در جهان پیدا ننموده اند، چه برسد به ایران.
او در ادامه شرح می دهد: استفاده ازحشرات به عنوان یک غذای کامل هنوز درکشور ها باب نشده است. البته حشرات در کشور هایی، چون ویتنام، چین، تایلند و... بخشی از منوی غذاهایشان به حساب می آید.
او ادامه می دهد: اما استفاده از ملخ و سایر حشرات در تمامی کشور های جهان هنوز رایج و فراگیر نشده و صندلی مناسبی در وعده های اصلی غذا پیدا ننموده است.
منبع: برترین ها